woensdag 7 november 2007

Adware-bedrijf luistert voip-gesprekken af

Het bedrijf Pudding Media wil in de VS gratis voip-gesprekken gaan aanbieden, maar de gebruiker moet wel accepteren dat software het gevoerde gesprek actief afluistert.

Op basis van woordherkenning krijgt de beller op hem toegespitste advertenties voorgeschoteld, zo schrijft The New York Times. Wanneer de bellers bijvoorbeeld over een film kletsen, tovert het systeem van Pudding Media recensies en reclame voor de film op het scherm. De reclame wordt als hyperlink in een venster getoond, terwijl een filter scheldwoorden moet blokkeren. Een vergelijkbaar maar beperkter systeem ging in juli in Nederland van start.

De dienst, ThePudding geheten, verkeert nog in b├Ęta-fase en werkt alleen tussen pc-gebruikers, maar het bedrijf wil in een later stadium ook de ontvangende partij via e-mail met advertenties gaan bestoken. Ook het tonen van reclame op de display van een mobieltje wordt onderzocht. Om de relevantie van advertenties een grotere 'nauwkeurigheid' te geven, moeten gebruikers ook demografische informatie opgeven bij het inloggen.

Het marketingmodel roept de nodige vraagtekens op met betrekking tot de privacy van de gebruikers, maar Pudding Media stelt dat Google met zijn Gmail-dienst al een vergelijkbaar en inmiddels sociaal geaccepteerd advertentiesysteem exploiteert. Het bedrijf belooft geen gesprekken of loggegevens te bewaren. Ook stelt de onderneming dat jonge gebruikers minder belang hechten aan privacybewaking dan oudere mensen.

(Bron: http://tweakers.net/nieuws/49484/adware-bedrijf-luistert-voip-gesprekken-af.html)

Zou jij dit willen?

Geen opmerkingen: