zondag 4 november 2007

Kwart Nederlandse internetters belt via computer

Een op de vier Nederlandse internetgebruikers belt via zijn computer. In 2005 was dit aantal nog zes procent. Vooral jongeren onder de 25 jaar bellen via programma's als Skype en MSN Messenger. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een onderzoek naar het ICT-gebruik onder Nederlandse huishoudens.

Ten koste van chatten
De opmars van het telefoneren via internet gaat ten koste van het chatten. Radio luisteren en televisie kijken via internet nemen volgens het CBS een grote vlucht. Meer dan veertig procent van de internetgebruikers doet dit inmiddels. In 2005 was dit nog een kwart. Ook het kopen van goederen via internet wordt populairder. Het afgelopen jaar nam het aantal onlinekopers met bijna een miljoen toe. Inmiddels hebben zo'n 7,5 miljoen mensen wel eens producten gekocht via internet. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2002. Vooral internetters tussen 25 en 45 jaar kopen online.

3 op 4 Nederlanders op breedband
Bijna drie op de vier Nederlandse huishoudens beschikken inmiddels over een breedbandinternetverbinding. Vijf jaar geleden was dit nog vijftien procent. Vooral tussen 2003 en 2005 nam het gebruik van breedband snel toe, stelt het CBS. Twee op de drie huishoudens met breedband heeft een ADSL-verbinding. Een op de vijf huishoudens gebruikt ook andere apparatuur om te internetten. Ze doen dit via bijvoorbeeld de mobiele telefoon, een palmtop of een spelcomputer. (novum/bf)

Geen opmerkingen: