zondag 21 oktober 2007

JaJah = voice 2.0?

Wat krijg je als je de diensten van VOIP-clients mengt met een WEB 2.0-toepassing? Het resultaat is een zeer gebruiksvriendelijke online VOIP-client waarbij je niets moet downloaden en die overal toeganklijk is, zolang je maar een internetverbinding hebt. Volgens de CNN is VOIP-dienst Jajah dé VOICE 2.0 toepassing van het moment. De techniek van Jajah laat zelfs toe om gratis de traditionele telefoonlijnen te gebruiken als uitbreiding op het VOIP-netwerk.

Het systeem werkt anders dan traditionele VOIP-diensten zoals Skype. Een gebruiker moet gewoon naar de site van Jajah (Jajah.com) gaan, z'n nummer en dat van de gewenste ontvanger ingeven en op de "Telefoneerknop" klikken. Vanaf dan zal de VOIP-dienst beide telefoonnummers opbellen. Ieder nummer wordt doorgeschakeld naar een gratis regionaal basisstation van JaJah dat in de buurt ligt. De verbinding tussen deze stations gebeurt volledig via VOIP en kost dus minder dan via traditionele telefoonlijnen. Voor verre telefoongesprekken moet u wel nog een kleine kost betalen, maar deze is verwaarloosbaar tegenover de normale kosten.

Hét grote voordeel van Jajah is dat u geen microfoon, snelle internetverbinding, software of drivers nodig hebt. Het 'client'-gedeelte gebeurt volledig via het traditionele telefoonnetwerk.

Een zeer interessant artikel van CNN vindt u op: http://money.cnn.com/2006/09/15/technology/disruptors_jajah.biz2/index.htm

Een uitgebreide uitleg van deze dienst vindt u op: http://en.wikipedia.org/wiki/Jajah

De site van Jajah is te vinden op: http://www.jajah.com/

Geen opmerkingen: