zondag 14 oktober 2007

Voordelen van VoIP

Kwaliteit
De kwaliteit van het signaal kan beter zijn dan bij traditionele analoge telefonie als de onderliggende digitale verbinding goed is. Gebruikers van het eerste uur vonden zelfs soms de kwaliteit “te goed” omdat de lijn, door het gebrek aan ruis, ‘dood’ leek.

Bekabeling
Kantoor-omgevingen kunnen volstaan met minder bekabeling omdat de PC en de telefoon op een poort aangesloten kunnen worden. De PC moet dan wel een extra netwerkpoort hebben om de telefoon op aan te sluiten, of er moet een “ethernetswitch” of “router” staan met meer dan 1 poort.

Dienst Integratie
Integratie van verschillende diensten kan met Voice over IP makkelijker worden (denk hierbij aan gezamenlijk aan een document werken tijdens een gesprek of videoconferencing.

Kostenbesparing
Bedrijven met meerdere vestigingen kunnen met Voice over IP optimaal gebruikmaken van vaste verbindingen tussen locaties door dezelfde bandbreedte voor voice verkeer en dataverkeer te gebruiken. Dat levert een kostenvoordeel.

Omdat bestaande dataverbindingen gebruikt kunnen worden, is de prijs meestal lager dan via een klassieke telefoonverbinding. Dit is zeer interessant voor internationale gesprekken, of voor gesprekken tussen verschillende vestigingen van een bedrijf.

Bereikbaarheid
De achilleshiel van de klassieke telefonie is de lijn tussen de bedrijfscentrale en de wijkcentrale. Bij uitval van een aansluiting kan alles weg zijn. Met de toepassing van VoIP wordt gebruik gemaakt van standaard netwerkprotocollen die zich als normaal dataverkeer laten behandelen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk meerdere dataverbindingen op een netwerk aan te sluiten, waardoor bij uitval van een enkele lijn de verbinding met de buitenwereld niet verbroken wordt.

Locatie onafhankelijk
Bij analoge telefonie is een telefoonnummer gekoppeld aan een locatie. Bij VoIP is een telefoonnummer gekoppeld aan een VoIP account (gebruikt in hardware of software). De locatie van het VoIP account is daarbij willekeurig. Een VoIP toestel kan daarmee functioneren op iedere locatie waar het toestel verbinding heeft met het internet.
Ook binnen bedrijven zijn toestellen eenvoudig te verplaatsen zonder dat dit invloed heeft op het telefoonnummer of het functioneren van het toestel.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Voip#Voordelen

Geen opmerkingen: