dinsdag 16 oktober 2007

Was Skype een dure miskoop voor eBay?

Is VoIP/Skype dan toch slechts een hype? Recente omzetcijfers lijken te bevestigen wat veel analysten vreesden: Skype was een dure miskoop voor eBay (het huidige moederbedrijf). Hieronder kan u een artikel lezen van ZDNET.be:

eBay is 'not amused' met de verrichtingen van Skype, de duurste aankoop uit zijn geschiedenis. De gratis telefoondienst wordt 900 miljoen dollar minder waard en medeoprichter Zennstrom vertrekt om verder te werken aan zijn nieuwe liefde Joost.

Voor de veilingsite was Skype met zijn 4,2 miljard dollar de grootste aankoop uit zijn geschiedenis. En dus waren de verwachtingen over de VoIP-telefoondienst hooggespannen. eBay zag een reusachtig braakliggend terrein tussen zijn kopers en verkopers dat Skype goed kon opvullen, maar de analisten waren bijzonder sceptisch over de kansen van een bijna gratis online telefoondienst om binnen afzienbare tijd geld op te leveren.

Hoewel Skype nog steeds veruit de populairste internettelefooncentrale is, heeft eBay op geen enkele manier een succesvolle koppeling tussen handelaar en VoIP-dienst weten te bereiken. "Skype is enorm populair als gratis service," zegt webanalist Jordan Rohan van RBC Capital Markets, "maar op een bepaald moment werkt gratis niet meer." "Het is geen managementprobleem", voegt hij hier aan toe. "Het ligt aan het zakenmodel."

Aan het aantal gebruikers zal het zeker niet liggen. Skype heeft in twee jaar tijd viermaal zoveel leden als in 2005 en telde in juni van dit jaar 220 miljoen wereldwijde Skype-bellers. In het tweede kwartaal kon het een omzet van 90 miljoen dollar aantekenen in de boeken. Toch is moederbedrijf eBay verre van tevreden met de behaalde resultaten.

"We hebben het gevoel dat we veel meer kunnen met Skype als VoIP-provider", zegt eBay-zegsman Hani Durzy. "Skype heeft zich tot nu toe vooral gericht op het aantrekken van gebruikers, en daar is het geweldig in geslaagd. Maar we zijn op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen aan die gebruikers."

Volgens deskundige buitenstaanders liggen Skypes kansen vooral op het gebied van mobiel aanbod. Door eBays betaaldienst PayPal aan een draadloos VoIP-netwerk te koppelen, kan de dienst uitgroeien tot een geduchte concurrent van de gevestigde telecomaanbieders. Het is echter maar de vraag of deze partijen Skype een voet tussen de deur laten krijgen, omdat ze stevige controle hebben over toestellen en frequenties.

Niklas Zennstrom, een van de Zweedse oprichters die onder meer Skype en Kazaa groot heeft gemaakt, trekt zijn conclusies en heeft zijn functie neergelegd. Hij gaat zich, samen met de andere Skype-oprichter Janus Friis, volledig toeleggen op de webtelevisiesoftware Joost. Zennstrom wordt opgevolgd door de Nederlandse eBay-hoofdstrateeg Michael van Swaaij, die de stoel warm mag houden tot eBay een nieuwe koers heeft uitgestippeld.

Bron: http://zdnet.be/news.cfm?id=73834
Ook interessant: http://zdnet.be/news.cfm?id=70651

1 opmerking:

J Raymaekers zei

een mogelijke link: http://www.itworks.be/rescenter.php?topic=VoIP